2008-11-30 16:43:17• hírek • Szatmar.ro

Két részre oszlik a belga foci

A belga amatőr-osztályban flamand és vallon részre osztják  a résztvevő csapatokat.

Egyre inkább körvonalazódik a belga nacionalisták azon terve, hogy két részre tagozódjon a belgiumi labdarúgás. Bert Anciaux, az ország sportminisztere bejelentette, hogy a kormány két millió euróval támogatja az ország labdarúgó szövetségét, amennyiben az amatőr-kategóriát képező 3. és 4. osztályú labdarúgó bajnokságot flamand és vallon ligára osztja fel.

Sőt, azt is megigérte, hogy új stadiont építenek a Bruges, az Antwerpen, a Genk, Gent és a Brüsszel csapatainak, amennyiben az Anderlecht ifijei a flamand kategóriát választják.

A belga labdarúgás történelmében a kettéosztottság nem lenne példa nélküli, mivel 1898 és 1904 között két első osztály létezett, amelynek a győztesei a nagydöntőben mérkőztek meg a bajnoki címért.

A 10 666 000 lakosú Belgium lakossága négy nyelvcsoportra osztható. A keleti határmentén élő német és luxemburgi lakosság alig tesz ki egy százalékot. Az ország lakosságának a többi részét az északon található, hollandul beszélő  flamandok és a délen élő francia nyelvű vallonok alkotják. Ami a százalékos felosztást illeti, a megközelítőleg 60-40 a flamadok javára.

Ami a Jupiler League-nek nevezett első osztályban szereplő csapatokat illeti, a Germinal Beerschot, a Gent, a Genk, Bruges, a Waregem, a Westerlo, a Lokeren, a Roeselare, a Dender, a Kortrijk és a Mechelen flamand, a Mons, a Standard Liege, a Charleroi, a Tubize és a Mouscron pedig a vallon nyelvterülethez tartozik. És az Anderlecht? Mivel Brüsszel lakossága nagyjából fele-fele arányban oszlik meg, ezért  az ország első számú egyesülete tulajdonképpen semlegesnek mondható.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: